Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

XVII. Antifa Fest // Antifašistični festival

April 19, 2018 - April 21, 2018

28071091_955009641332278_4772553480408271445_o

★★★ Skupnostni festival boja za življenje brez sovraštva, zatiranja in revščine ★★★

Letošnji tradicionalni antifašistični festival bo potekal med 19. in 21. aprilom na AKC Metelkova mestu. Na njem bo prostor za spomine, opomine in za premisleke o sedanjosti, predvsem pa za to, da ponovno pokažemo, da je Ljubljana antifašistično mesto. Vanjo so vsepovsod vtkane zgodbe tako sedanjih kot zgodovinskih antifašističnih bojev, za katere je maskotam na oblasti vedno bolj vseeno. Novo-stari obrazi, ki nas ropajo socialnih pravic in možnosti za dostojno življenje, nas brez sramu pitajo z vrednotami nacionalizma, nevednosti, arogance in sovraštva. Režim modernega totalitarizma pod taktirko ekstremnega centra vsepovsod proizvaja teror, ponižanja, zlorabe, depresijo, fatalizem. Njegov uraden jezik je cinizem, njegova metoda nenehno ustvarjanje seznama nezaželenih, na katerem se lahko znajdeš zaradi spola, jezika, dokumentov, oblike izražanja seksualnosti, odtenka barve kože, poguma, družbene angažiranosti in še česa. V tej novi družbeni pokrajini, v mnogočem ukrojeni po meri vladavine kapitala, ko si novi fašizem nadeva različna skrita in odkrita oblačila, vztrajanje na trdnih tleh antifašizma pomeni vztrajanje na vrednotah najbolj osnovne človečnosti, na vrednotah socialne pravičnosti, svobode in enakosti. Tako v gozdovih partizanske Jelovice v zimi 1942 kot v revolucionarni Rojavi 2018. Vsak med nami, vsepovsod po svetu, ima pravico do dostojanstvenega življenja ne glede na kraj rojstva, papirje, morebitna verska prepričanja ali spol. Proti institucionalnemu fašizmu ekstremnega centra in uličnem nasilju gradimo skupnost solidarnosti, učenja in spoštovanja. Proti ideologiji sovraštva s festivalom življenja. Ljubljana je antifašistično mesto.

★★★ TOREK, 17.april 2018 ★★★

★ 20:20 – Otvoritev fotografske razstave novovalovske scene v Beogradu // Jalla Jalla

★★★ ČETRTEK, 19.april 2018 // ★★★

★ 18:00 – Javna promocija knjige DECA SREBRNE EMULZIJE Zorana Vujovića Vuje (projekcija fotografij in kratkega polurnega dokumentarnega filma Akademija republika). Več info na linku: https://www.facebook.com/events/774028866120424/ // Klub Gromka

★ 20:00 – Film THE ANTIFASCISTS // Klub Gromka

★ 21:00 – DJ večer, DJ Naji (hiphop) // Jalla Jalla

★★★ PETEK, 20. april 2018 ★★★

★ 15:00 – Hrana, ne orožje (brezplačen veganski obrok) // Črna kuhinja

★ 16:00 – Delavnica gojenja gob (Zadruga urbana) // dvorišče pred Jalla Jallo

★ 17:00 – Info-kafana: Družba upora // [A] Infoshop

★ 18:30 – Ženski pevski zbor KOMBINAT // Trg brez zgodovinskega spomina

★ 20:00 – XVII. ANTIFA FEST // Klub Gromka:
JAY TERRESTRIAL (Firespit Collective, Inner Terrestrials, UK) – anarho folk punk
KALASHNIKOV COLLECTIVE (It) – romantic punk
APSURD (Srbija) – hard core
STRATEGIA TENSIE – red trap
Po koncertu muziko vrti DJ URBAN.

★ 21:00 – DJ večer, DJ Selektor Dinarid (post punk, alter 70s, 80s) // Jalla Jalla

★★★ SOBOTA, 21. april 2018 ★★★

★ 16:00 – Hrana, ne orožje (brezplačen veganski obrok) // dvorišče pred Jalla Jallo

★ 16:00 – Metelkovska alternativna tržnica // dvorišče pred Jalla Jallo

★ 20:00 – XVII. ANTIFA FEST // Jalla Jalla:
MOTRON (It) – raw&roll
ZËNE (It) – metalpunk’n’roll
NULLA OSTA (Hr) – hc punk

★ 22:00 – DJ večer, DJ Lisko (punk) // Jalla Jalla

Dodaten program sledi… (predavanja, tržnica, sitotisk itd.)…Obveščamo sproti!

******************************************************
Podroben program:

★★★ ČETRTEK, 19. april 2018 ob 20:00 // Klub Gromka

Film THE ANTIFASCISTS (r.: Patrik Öberg, Emil Ramos, 2017, 75′)
V sklopu Antifa festa Komunal 19.04.2018 predstavlja film “The Antifascists” v Klubu Gromka. Dokumentarec raziskuje antifa gibanje na Švedskem in v Grčiji od leta 2013. Namen filma je, da pri občinstvu vzpodbudi prevpraševanje populističnih, negativnih definicij in predpostavk o antifa. Z dokumentacijo dinamične protifašistične borbe film pokaže različne pristope k antifašistični akciji.
Filmu bo sledila refleksija videnega in kako je v njem zastopan antifa. Dogodek je organiziran v podporo lokalni antifašistični praksi in je del rednih mesečnih DoKOMUNtarnih večerov, katerih ideja je odpirati prostor za raziskavo konfliktov, bojev in gibanj preko dokumentarcev in videov.
http://www.theantifascists.se/en/
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=KPare1-fHXM
https://www.facebook.com/theantifascists

★★★ PETEK, 20. april 2018 ob 16:00 // dvorišče pred Jalla Jallo

Zadruga urbana – mala urbano-agrarna platforma – organizira vrtičkarsko delavnico na temo gojenja gob:
Gobe so izredno pomembna in raznolika skupina organizmov. V naravi opravljajo številne pomembne funkcije, brez katerih ekosistemi, ki nas obdajajo ne bi delovali. Na delavnici bomo spoznavali kaj gobe sploh so, kaj počnejo v okolju in kako vse nam lahko koristijo. Naučili se bomo tudi, kako lahko nekatere užitne gobe na preprost način gojimo doma.

Na delavnici boste lahko dobili micelij bukovih ostrigarjev s pomočjo katerega boste lahko te užitne gobe sami vzgojili doma.

★★★ PETEK, 20. april 2018 ob 17:00 // [A] Infoshop

Info-kafana: Družba upora
V [A] Infoshopu nadaljujemo z lahkotnimi petkovimi večeri, kjer se pogovarjamo o resnih in manj resnih stvareh v tovariškem vzdušju. V sklopu Antifa Festivala bomo sicer še v popoldanskih urah gostili tovariše iz organizacije Mreža anarhista (MASA-FAO-IFA).

Beseda bo tekla o izkušnjah anarhističnega delovanja v Puli in Rijeki v zadnjih desetih letih (2008 – 2018) v sklopu študentskih, delavskih, protivladnih in protisistemskih akcij, kampanj, zasedb, stavk in demonstracij. Poleg samega delovanja se bomo dotaknili tudi strategije koncentričnih krogov (anarhističnemu vplivu na družbena gibanja in marginalizirane skupine širše), ki bo stalnica pri večini obravnavanih tem. Za konec bodo predstavljeni nekateri problemu, ki jih radikalno leve stranke vnašajo v anarhistično delovanje in organizacije, ter možnosti diskusije in skupnega iskanja rešitev.

★★★ PETEK, 20. april 2018 // Klub Gromka

★★ 18:30 – Ženski pevski zbor KOMBINAT // Trg brez zgodovinskega spomina

Uvod v petkov festival pripada Ženskemu pevskemu zboru KOMBINAT, ki prepevajo pesmi upora iz vsega sveta.
“Z rdečo kredo pisati izročilo upora. Ne na stene, na ušesne membrane. Z glasom ohranjati spomin na glas(be)no tradicijo pokončne hrbtenične drže, ki ne podlega družbeni skoliozi. Združeni smo v pesmi in prepričanju, da je upor ena osnovnih človekovih pravic. Verjamemo, da kritična misel lahko vzklije le iz uporne drže. Naš čas golta človeško dušo, na oltar postavlja uspeh, tekmovalnost in videz. Ni mu mar za človekove pravice, čeprav si jih za alibi marsikdaj sposodi.
Vemo, da sveta ni mogoče spremeniti, globoko pa verjamemo, da ga z domala že pozabljenimi vrednotami, kot so solidarnost, srčnost, socialna pravičnost, tovarištvo in pogum, lahko naredimo znosnejšega in lepšega…Iz spoštovanja do vseh, ki so dvignili glas in dali življenja, obujamo pesmi, ki so hrabrile duha v revolucijah in uporih širom sveta in jih prepevamo v izvirnih jezikih. Te pesmi za nas niso le uglasbene besede, marveč dragocena in pretresljiva pričevanja človekove vere v lepši svet. Za vse ljudi.” Ene in edine KOMBINATKE!!!
http://kombinatke.si/
https://www.facebook.com/Kombinatke/

★★ 20:00 – STRATEGIA TENSIE (Slo), ABSURD (Srbija), KALASHNIKOV COLLECTIVE (It), JAY TERRESTRIAL (Firespit Collective, Inner Terrestrials, UK)

★ JAY TERRESTRIAL (Firespit Collective, Inner Terrestrials, UK)
Jay Terrestrial (vokal in kitara, piščalke) je skupaj s Franom (bas in vokal) februarja 1994 v južnem Londonu ustanovil Inner Terrestrials. Dve leti kasneje se jima je pridružil bobnar Paco iz benda Conflict in skupaj posnamejo prvi album IT!, ki je še dandanes eden od najbolj iskanih albumov pri underground distributerjih, White Nightmare, anti-fa balada, ki se nahaja na omenjenem albumu, pa je postala zimzelena melodija protestniškega gibanja. Inner Terrestrials še vedno veljajo za enega od vodilnih anarho punk bendov, znanega po specifičnem prepletanju hardcore punka, duba, skaja in folka, podprta z družbeno kritičnimi besedili. Zadnja leta Jay sodeluje tudi folk skupino Firespit Collective, ki preigrava mešanico sodobne in tradicionalne glasbe, zraven pa vključujejo tudi nekatere pesmi Inner Terrestrials.

Občasno Jay Terrestrial nastopa tudi sam, tako bo tudi tokrat. Trubadur, popotnik, skvoter v svojih nastopih vključuje pesmi iz že omenjenih bendov. “Punk and reggae are folk music, grass roots music by the people for the people. … a lot of artists were outspoken in their fight against militarism, racism, sexism and other forms of oppression. There have also been themes of resistance, revolution, paganism and cultural taboos throughout the ages when meanings often had to be hidden to avoid the wrath of the church and state. .. Music is so primal, so natural to us. We can’t help but express ourselves through sound and word”.
http://www.innerterrestrials.co.uk/
http://www.firepitcollective.co.uk/
https://www.reverbnation.com/musician/jayterrestrial

★KALASHNIKOV COLLECTIVE
Leta 1996 so se v umazanem skvotu v Milanu zbrali trije fantje, ki so pod vplivom Wretched, Bad Religion in Clash iz sebe morali izpustili mladostniški nemir. Navdahnjeni z libertarizmom in zavračajoč vladajočo alternativno thrash muziko, so Kalashnikov želeli združiti svoje utopije in strasti. Skozi leta je bilo veliko menjav članov, sprememb v njihovi glasbi in besedilih, a nekaj značilnosti je ostalo: igrajo zmes melodične in hitre glasbe in z močnim libertarnim duhom sledijo poti DIY etike. Na njihovo držo, politično prepričanje in glasbo so vplivali stari italijanski in angleški hardcore bendi. Včasih jih imenujejo romantične, zato je njihov prvi album imenovan “Romantične pesmi disidentstva”, kjer romantično pomeni občutenje čustev v koži ljudstva. Njihova besedila pripovedujejo zgodbe ne slogane, v upanju, da ljudje lahko razumejo pomen besed kot so “vojna”, “zatiranje” in “odtujenost”, in občutijo čustva junakov njihovih zgodb. Pravijo, da je vsaka oblika izražanja lahko revolucionarna, če je ustvarjena z namenom razkrivanja nasprotovanj v družbi. “We care about messages: the message is revolutionary, not labels.”
https://www.facebook.com/KalashnikovCollective/
https://kalashnikovcollective.bandcamp.com/
http://kalashnikovcollective.org/

★ APSURD (Srbija)
Hardcore punk trio, ki prihaja iz Beograda in je nastal avgusta leta 2017 (Dragana – bass/vokal, Sanja – kitara, Scott – bobni). Sestavljajo ga člani bendov Concrete Worms in Peenters. Prvi koncert so odigrali novembra na Distort festivalu v Zagrebu, prvi EP z naslovom Derealizacija so posneli mesec kasneje, prav tako v Zagrebu. Člani benda se ukvarjajo z organizacijo koncertov v klubu MKC Kombinat, ki je eden redkih klubov v Beogradu, kjer “scena še živi”, prav tako pa so bili aktivni v eviktiranem skvotu Inex.
Apsurd, live in Klaonica https://www.youtube.com/watch?v=j7EZ9Fqmod4&feature=share (12:23 – 17:13)

★ STRATEGIA TENSIE (Slo)
Ujemite se v trapulo, ki vas bo z rdečo katrco v prvi prestavi z nesigurnim rapanjem na umazane trap podlage zapeljala po protislovjih ulic Budimpešte, Sao Paula, Ljubljane in Milana.
Mladi (t)rap kolektiv, kučni band that you will hate to love.

★★★ SOBOTA, 21. april 2018 ob 16:00 // dvorišče pred Jalla Jallo

Metelkovska alternativna tržnica: Alternativna tržnica // Izmenjava semen in sadik // Sejem literature in rokodelstva // Bolšjak // DIY // Oblačila // Pridelki
Na sejmu se promovira izmenjava in prostovoljni prispevki. Zaželene pa bodo tudi donacije za pokritje stroškov festivala. Za hrano, muziko in vzdušje bo poskrbljeno. Sodelujte tudi vi!

★★★ SOBOTA, 21. april 2018 ob 20:00 // Jalla Jalla

★ MOTRON
Italijanski bend iz manjšega mesta Varese, blizu Milana, ki združuje člane skupin Kontatto, Miseria, Campus Sterminii in PioggiaNera. Preigravajo mešanico surovega crusta, d-beata in rock’n’rolla, navdih dobivajo iz legendarnih skupin kot so Motorhead, Extreme Noise Terror, Inepsy, Hiatus, Discharge in drugi. Igrati so začeli leta 2012, 2013 že izdali prvi demo, 2015 pa LP z naslovom Eternal Headache. Člani so bili aktivni v skvotu Telos do leta 2014, ko so ga eviktirali, še danes pa vlagajo energijo in svoj prosti čas v DIY punk sceno v Milanu, kjer organizirajo koncerte in benefite. Kot sami pravijo: Odprite pivo in se pripravite na peklenski svet obupa, smrti, besa in pijače! Raw and Roll!
https://motron.bandcamp.com/album/demo-2013
https://www.facebook.com/motronrawnroll/

★ ZËNE
Mlad italijanski bend, ki je nastal leta 2016 iz pepela Peste, Iktus in Deathrain. Odigrali so veliko koncertov v regiji Veneto in ostalih skvotih po severni Italiji ter se trudijo ohraniti živo underground sceno! Igrajo old school r’n’r s punk attitudom, saj zvenijo kot mix English Dogs in Motorhead v d-beat’n’roll verziji. Januarja 2018 so izdali svoj prvi album! Metalpunk’n’roll!!!
https://www.facebook.com/zenernraccaci/
https://zenernr.bandcamp.com/releases

★ NULLA OSTA (Hr)
Puljski Nulla Osta, dvobasna pošast, igra že več kot 10 let. Združili so se pod imenom Tutta Forza, se po nekaj letih preimenovali v Nullo Osto in začeli igrati grob hc punk, kjer namesto kitare udriha dodaten bas. Odigrali so nešteto koncertov, bili na 6 evropskih turnejah ter eni brazilski. Po daljši pavzi so se zopet podali na odre in kot vedno že vemo, da nas čaka odličen nabrijan nastop.
https://www.facebook.com/Nulla-Osta-181568481926014/?fref=ts

Details

Start:
April 19, 2018
End:
April 21, 2018
Event Category:
Event Tags:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/129622997857507/

Organizer

Rafal

Venue

Metelkova
Ljubljana, Slovenia + Google Map